Rosną umiejętności naszych dzieci!

wpis w: Aktualności | 0

Od września do marca 25-ro uczniów ze Szkoły Podstawowej w Słońsku uczestniczyło w specjalnych warsztatach TUS. Co to takiego? Na tych zajęciach dzieci nabywają wiele kompetencji przydatnych w relacjach z rówieśnikami oraz dorosłymi. Uczą się jak radzić sobie w sytuacjach stresowych, jak kierować swoimi emocjami. Poznają zasady nawiązywania i utrzymywania właściwych relacji z innymi. Dowiadują się jak zachowywać się w specjalnych sytuacjach, które mogą być dla nich trudne (np. egzamin ustny, rozmowa z nauczycielem, sprzeczka z kolegami)

Te umiejętności przydadzą się dzieciom nie tylko teraz, w szkole, ale także później, w życiu dorosłym, na studiach czy w pracy. Dzięki zdobytym teraz kompetencjom łatwiej im będzie unikać konfliktów, prowadzić skuteczne mediacje czy zaprezentować się podczas rozmowy o pracę.

Dzieci pracowały pod okiem dwóch doświadczonych pań pedagog, w grupach 8 i 9 osobowych. Każda z grup odbyła 15 zajęć warsztatowych.

Uzupełnieniem warsztatów szkolnych były 4 dwudniowe warsztaty przyrodniczo- terapeutyczne, które odbyły się w Muzeum Łąki w Owczarach. Na warsztaty terenowe zaproszeni zostali wszyscy uczniowie (owe 25 osób) oraz ich rodzice i rodzeństwo. W terenie dzieciaki mogły nie tylko skorzystać z zajęć TUS ale również uczestniczyć w wielu ciekawych warsztatach przyrodniczych i artystycznych np. wykonać samodzielnie domki dla pszczół, filcować owczą wełnę czy malować. Dorośli mogli wziąć udział w specjalnie dla nich przygotowanych warsztatach psychologicznych.

Wszystkie warsztaty zostały zorganizowane przez Fundację NATURAlnie i sfinansowane ze środków Fundacji PZU w ramach projektu „Wspomóc ASy – zajęcia terapeutyczno – przyrodnicze dla dzieci z Zespołem Aspergera oraz innymi dysfunkcjami i ich najbliższych”.